Wombat - kuvaus, elinympäristö, elämäntapa

Wombats on epäilemättä ainutlaatuinen edustaja eläinmaailmassa. Loppujen lopuksi ne olivat planeetallamme monia miljoonia vuosia sitten. Monet tämän eläimen lajit ovat kuolleet, mutta meillä on vielä mahdollisuus nähdä ne.

Nykyään wombatsin perheeseen kuuluu 2 sukua. Ne puolestaan ​​sisältävät 3 lajia. On lyhytkarvainen wombat, samoin kuin pitkäkarvainen wombat-suku, johon kuuluu sekä pitkäkarvainen että Queensland wombat. Aiemmin planeetallamme oli paljon muita lajeja, mutta evoluutioprosessissa suurin osa niistä katosi. Tämä vaikutti useisiin eri syihin. Tiedetään, että siellä oli vähintään 5 sukua. Aikaisemmin pandoja pidettiin näiden eläinten sukulaisina, koska niillä on paljon yhteistä.

Mutta noin 36 miljoonaa vuotta sitten nämä eläimet alkoivat kehittyä eri evoluution poluilla. Tämän seurauksena he ajautuivat pois ja hankkivat omia ominaispiirteitään. Jos katsot wombats- ja pandas-kuvia, voit silti jäljittää tietynlaisen samankaltaisuuden.

kuvaus

Wombats ovat kasviperäisiä. He asuvat Australiassa. Ulkopuolella tämän lajin edustajat näyttävät pieniltä karhoilta ja vähän kuin marsuista. Aikuisten aikuisten pituus on noin 70–120 cm, paino on 20–40 kg.

Niillä on melko tiheä mutta kompakti perustuslaki. Wombatsin ruumis on pieni, ja pää ja raajat ovat suuria ja voimakkaita. Näillä eläimillä on pieni kehittymätön häntä. Niiden villa on harmaa.

Tämän lajin erityispiirteenä on, että kehon takaosassa on epätavallinen rakenne verrattuna muihin nisäkkäisiin. Takana niillä on paljon rustoa, iho on kovettunut, on luita. Kaikki tämä on kilpi. Eläin käyttää sitä suojelemaan kotiaan. Esimerkiksi, jos joku haluaa päästä reikään wombatiin, eläin kääntyy ympäri perseeseen. Niinpä hän estää pääsyn reikään, ja sitten se voi murtaa vihollisen seiniinsä.

Wombatin pää ansaitsee erityistä huomiota. Verrattuna kehon kokoon, sillä on suuri koko. Pään muoto on hieman litistetty. Jos wombat on vaarassa, hän voi puolustaa itseään päähänsä tai jopa käyttää sitä vihollisen hyökkäykseen. Samalla hän tekee liikkeitä, jotka näyttävät buttingilta, vaikka tällä eläimellä ei ole sarvia.

Leuan ja hampaiden rakenteessa on paljon yhtäläisyyksiä jyrsijöiden leukojen kanssa. Wombatsilla on muita hampaita vähemmän kuin hampaita. Ylhäältä ja alaspäin niissä on 2 leikkuukappaletta. Lisäksi on pureskeltavia hampaita. Mutta puoli puuttuu.

Näillä eläimillä on erittäin voimakkaat vahvat tassut. Kussakin on 5 sormea, joista kussakin on kynnet, joita tarvitaan eläinten suorittamaan erilaisia ​​toimia. Näiden kynsien kanssa wombats kaivaa täydellisesti reikiä.

Nämä eläimet ovat kuuluisia kyvystään kaivaa koko valtakunta maan alle. Monet tutkijat uskovat, että wombatit ovat kaikkein kykenevimpiä ja suurimpia kaivureita kaikkien eläinten keskuudessa. Yksi henkilö voi kaivaa todellisen tunnelin, jonka pituus on noin 20 m, ja niiden luolat ovat 3 m leveitä, ja Wombatsissa on todelliset maanalainen linnat, joissa he asuvat perheensä kanssa. Niiden käpälät ovat pieniä. Tämä ei kuitenkaan estä eläimiä kehittämästä jopa 40 km / h nopeuksia. Tarvittaessa he voivat helposti kiivetä puuhun tai uida lampeen.

Elämäntapa


Australia asuu näillä epätavallisilla eläimillä, mutta voit myös tavata heidät Tasmanian saarella.

Luonnossa on monia tämän lajin edustajia. Mutta nähdä tämä eläin voi olla harvinainen. Tämä johtuu siitä, että tämän lajin edustajat viettävät paljon aikaa maan alla. He asuvat alueilla, joilla maaperä on kuiva, ei kivinen, ei ole pohjavetöä. Niitä vaikeuttavat myös erilaiset puun juuret ja kasvillisuus. He valitsevat maaperän, jossa on helpointa kaivaa iso tilava tunneli.

Tällaisista minkistä, joita eläimet kaivavat perheelleen, rakennetaan koko kylät maan alle. Ne koostuvat tilavista asunnoista sekä pienistä kaduista, joiden kautta eläimet voivat helposti liikkua tutussa ympäristössään. Suurimman osan ajasta he ovat juuri niiden maanalaisissa taloissa. Täällä he nukkuvat päivällä ja yöllä tulevat pintaan etsimään ruokaa.

Tämän lajin edustajat elävät ryhmissä, joissa on suuri määrä yksilöitä. Tällaisilla ryhmillä on suuri alue. Usein se voi olla suuri kenttä, jonka pinta-ala on 20-25 hehtaaria.

Ryhmän jäsenet merkitsevät alueen, jossa on ulosteita, jotka muistuttavat kuution muotoa. Tällä tavoin ne määrittävät omaisuuden rajat.

Näillä eläimillä on melko rauhallinen luonne. He eivät pelkää ihmistä. Luonnossa heillä ei ole vihollisia. Mutta jos joku häiritsee alueellaan, he puolustavat sitä aggressiivisesti. Jos he kokevat, että vaara on lähestymässä, he kääntävät välittömästi isoja päätään, tekevät ääniä, jotka muistuttavat mooingia.

Vihollinen usein päättää, että on parempi olla taistelematta sellaisen aggressiivisen vihollisen ja lehtien kanssa. Mutta jos vastustaja ei vetäyty, eläinten välillä voi alkaa taistelu. Taistelemaan päänsä, kuten ikään kuin vihollisen. Yleensä tämän lajin edustajat johtavat rauhalliseen elämäntapaan, jos he eivät ole vaarassa.

ruoka


Näitä eläimiä pidetään todellisina gourmeteina, jotka syövät vain laadukkaita kasveja. He saavat ruokaa kynsien avulla. Niiden suosikki herkku on mehukas verso, juuret. He rakastavat myös sammalia, marjoja ja eräitä sieniä. Nämä ainutlaatuiset eläimet valitsevat hampaidensa, huuliensa ja miellyttävän hajuhaun avulla vain parhaan ruoan. He mieluummin nuorimmat eivät kovat versot, leikkaa ne juuri juuri ja nauttia erinomaisesta mausta.

Näiden hämmästyttävien eläinten erityispiirre on myös se, että niissä tapahtuva ruoansulatus on erittäin hidasta verrattuna muihin nisäkkäisiin. Ne sulavat ruokaa 14 päivän ajan. Ne eivät tarvitse vettä suurina määrinä. Tällä tavoin he muistuttavat kameleita. Wombat riittää käyttämään 22 m nestettä päivässä jokaista kilogrammaa painoa kohti. Jano ja kuivuus kestävät vaikeuksia.

kopiointi

Wombat-jalostus tapahtuu milloin tahansa vuodesta, mutta kuivilla alueilla se voi riippua säästä. Ne ovat marsupelaisia ​​eläimiä, mutta niiden pussit eivät ole edessä, vaan takaosassa. Tämän naisen ansiosta on kätevää kaivaa maahan, eikä pussiin pääse likaa.

Raskaus on hyvin lyhyt - noin 20 päivää. Vain yksi poika on syntynyt. Naisella on kaksi rintakehää hänen ruumiinsa, mutta hän ei voi kantaa samanaikaisesti kahta vauvaa. Pieni wombat on äidin pussiin noin 8 kuukautta. Hän välittää hänestä jatkuvasti. Sen jälkeen hän lähtee laukusta, mutta äiti huolehtii edelleen poikasta noin vuoden ajan. Nämä luonnonvaraiset eläimet elävät yleensä noin 15 vuotta. Kun pidät vankeudessa - jopa 20-25 vuotta. Se riippuu ruoasta ja pidätysolosuhteista.

Video: Wombat (Vombatidae)