Oryapka - kuvaus, elinympäristö, mielenkiintoisia faktoja

Oryapka on passerine-irrallinen lintu, jonka tunnusomainen ulkonäkö ja erityinen intohimo veteen ovat sukulaistensa keskuudessa. Pienellä lintulla on vedenpitävä höyhenen, jonka ansiosta tämän lajin linnut uivat hyvin, sukeltavat ja voivat jopa kulkea matalien säiliöiden pohjaa pitkin tukevasti pohjaan jalat, joissa on melko terävät kynnet.

Nippua kutsutaan usein veden varpunen tai vesipiiräksi, joka selittyy lintujen samankaltaisuudella tämän lintulajin kanssa. Näiden lintujen perheeseen kuuluu vain muutama alalaji, mutta yleisin niistä on kippari. Mielenkiintoinen seikka on se, että kaatopaikka sai virallisen symbolin sellaisen valtion kuin Norjan.

Asiantuntijoiden mukaan tämä lintu sai nimensä johdannaisesta, kuten "Olyabysh", tämä sana Venäjällä kutsuttiin pieneksi pyöreäksi kakuksi. Toisen yleisen version mukaan lintu on sopusoinnussa pienten pyöreiden kivien nimeämisen kanssa, jotka, kun ne päästetään veteen, ennen hyppäämistä pohjaan hyppivät veden pinnalle useita kertoja.

Ulkonäkö

Kaivertajan ainutlaatuisen ulkonäönsä ja pysyvän sijaintinsa vesistöjen läheisyydessä on lähes mahdotonta sekoittaa muiden lintulajien kanssa. Kippari tavallisella on melko vahva ja tiheä fyysinen rakenne, jonka koko on samankaltainen kuin ruoskat tai tähtimiehet. Aikuisten elinpituus on 20 cm, enimmäispaino on noin 85-90 grammaa. Naisten ja miesten välillä ei ole käytännössä mitään ulkoisia eroja.

Lajin edustajilla on melko pitkät tassut (neljä sormea ​​terävillä kynnet), minkä vuoksi ne voivat helposti liikkua sekä maalla että säiliöiden pohjalla.

Tämän lintun siivet ovat hieman pyöristettyjä, siiven pituus on jopa 105 mm. Span - jopa 30 cm, lintu on varsin lyhyt ja hieman kaareva ylöspäin.

höyhenpeite lajeja

Isorokko on päällystetty tummanruskeana, hännän, selän ja höyhenpeitteen ulkosivulla on tyypillinen harmaa sävy. Höyhenien kärjet mustalla kehyksellä. Tämän lajin lintujen pää on ruskea höyhenpeite, nokka on tumma.

Linnun rungon etuosa on koristeltu valkoisella pitkänomaisella paitapenkillä, joka sopii täydellisesti ja harmonisesti höyhenpeitteen perusvärin kanssa. Kaatopaikan sängyllä näet tarkasti kuvion alkuperäisessä kuviossa. Nuorten yksilöiden asu on kevyempi kuin lajin aikuisten edustajilla.

Lintujen höyhenien vedenpitävyys johtuu siitä, että lintulla on erittäin kehittynyt öljykalvo, joka erittää melko rasvaisen salaisuuden, joka riittää lintujen koko höyhenpeitteen korkealaatuiseen voiteluun.

Linnun ääni

Oryapkaa pidetään laulavana lintuna, tämän lajin edustajien tekemät äänet ovat miellyttävä viheltävä ja värikkäitä trillejä. Orjat laulavat lähes kaikkina vuodenaikoina (paitsi pesäaika).

elinympäristö

Tällainen lintu löytyy lähes koko Euraasian alueelta. Asuntokolonioiden pääasiallinen ehto on vesistöjen läsnäolo, jossa on kirkasta vettä ja nopea virtaus pesimäalueen lähellä (mäkinen maisema, jossa on harvoin kasvillisuutta rannikkovyöhykkeellä).

Pesimisen alkua vastaavalla ajanjaksolla linnut on yleensä jaettu pareihin, jotka valitsevat tietyn alueen elämään, johon ne ovat hyvin kiinni.

Huomaa, että suurin osa heidän elämästään, nämä pienet linnut viettävät vedessä tai sen läheisyydessä, he valitsevat talvehtimattomia vesivarastoja.

Virran ominaisuudet

Kuten edellä mainittiin, dipperit mieluummin suosivat säiliöitä, joilla on melko voimakkaat virtaukset tärkeimmille elinympäristöilleen, jättämättä virtauksia ja järviä, joissa on pysyvä vesi ja liian tiheä kasvillisuus. He uivat hyvin vedessä ja käyttävät siipiään airoina. Yksi tämän lintulajin erityispiirteistä on se, että niillä on oma luontainen painolastinsa, mikä merkitsee lintujen luiden läsnäoloa, joka itse asiassa erottaa muista lintulajeista peräisin olevan ripulin (useimmissa lajeissa luut ovat onttoja). Veden siipien avautumisen vuoksi kaivuri imeytyy helposti säiliön pohjaan, johon se voi ajaa useita kymmeniä metrejä.

Veden kesto on noin yksi minuutti. Veden alla linnun sieraimet suljetaan erityisillä nahkakalvoilla. Tästä syystä lintu voi kerätä alareunassa, jota tarvitsen ruokaa varten. Jotta nousta kaatopinnan pinnalle, riittää puristamaan siivet kehoa vasten, minkä jälkeen vesi työntää lintua ylös.

Pääsääntöisesti alhaalta tämä pienten perhosotilaiden lintu kerää pieniä pohjakaloja, pieniä hyönteisiä ja äyriäisiä varten. Lintu voi saada ruokaa myös kasvillisuuden rantapaksissa, jolloin eri eläimiä kiven alla olevista kiveistä kääntyvät sitkeillä kynillä.

Pesimisen ominaisuudet


Kuten edellä mainittiin, kippari on hyvin sidoksissa sen elinympäristön (biotoopin) alueeseen, joten jopa kausiluonteisen muuttumisen jälkeen lintut, joiden lämpö alkaa, palaavat aina valittuun paikkaan elämään. Toisin sanoen uuden pesän rakentamisen sijaan vanhan ajankohdan päivitys suoritetaan.

Pienen ruohon seksuaalinen kypsyys saavutetaan yhden vuoden ikäisenä, minkä jälkeen linnut muodostavat paria. Samaan aikaan lajien edustajat käyttävät tiettyä, ennalta valittua osaa alueesta, jonka pituus on noin 1,5 km. Erityistä huomiota olisi kiinnitettävä siihen, että paketin alueen reunan pesimisen aikana parit on huolellisesti vartioitu.

Uuden pesän rakentaminen tai vanhan linnun uudistaminen tapahtuu varhain keväällä, pesän sijainti on lähellä vesistöjä. Pienen kaatopaikan sänky voi sijaita missä tahansa - sekä rannikkovyöhykkeen kivien että pienten puiden tai pensaiden oksilla.

Lintupesäkkeiden houkuttelevimpia paikkoja ovat kuivien puiden ontelot, kallioiden halkeamat tai luonnolliset markkinarakot.

Pesässä on sekä naisia ​​että urospäiviä, ja tähän tarkoitukseen käytetään eri kasvien, juurakoiden ja sammalien kuivia varret. Näyttää siltä, ​​että pallo on epäsäännöllinen geometria, mitat - vain jalkapallo. Pesän sisäänkäynti on tunnelin muotoinen, joka suunnataan yleensä lähellä sijaitsevan tai minkä tahansa muun nopean virran omaavan säiliön suuntaan. Pesän sisäpuolella on usein viime vuoden kasvillisuus (kuiva varsi, lehdet).

Shoal-jälkeläiset

Samanaikaisesti kaatopaikalla on jopa 7 munaa, joilla on valkoinen väri ilman pilkkuja. Hautominen tapahtuu yksinomaan naaras, ja hän välittää säännöllisesti ruokaa ravinnoksi. Inkuboinnin kesto on noin 14-18 päivää.

Tämän lajin pesivien poikasten ensimmäinen asu on paksu, ruskehtava sävy, suu on kirkkaan keltainen tai oranssi. Molemmat vanhemmat ruokkivat syntyneitä jälkeläisiä.

Sääolosuhteista riippuen nuoret lapset lähtevät 3-4 viikkoa syntymän jälkeen. Vaikka tällä hetkellä elämässä he eivät vielä pysty nousemaan ilmaan, he ovat kuitenkin uimassa melko hyvin ja sukeltamassa. Kun vaara syntyy, poikaset ryntäävät välittömästi veteen, uivat pois ja piiloutuvat rannikkopaksuihin.

Pääsääntöisesti pari kennoja on aikaa kasvattaa kahta jälkeläistä yhdessä kasvatuskaudella. Lintujen elinikä luonnollisessa elinympäristössä on 7-8 vuotta.

Lajin populaatio

Ympäristöjärjestöjen mukaan tällaisen lintulajin asukasta on melko suuri. Huolimatta ihmisten osallistumisesta tämän lajin biotooppiin, väestön koko ei ole vähentynyt viime vuosikymmeninä.

Vaikka hunajakenno ei kuulu synantrooppisiin lintulajeihin, lintuja esiintyy kuitenkin usein ihmisen asuinpaikan läheisyydessä, erityisesti pesimäkaudella. Joillakin alueilla, joissa asuu pesäkkeitä, nämä linnut ovat vuoristoisen maaston tavanomaisia ​​asukkaita (erityisen tärkeitä vuoristokeskuksille), joissa niistä tulee erinomainen havainto- ja metsästyskohteita.

Video: kippari (Cinclus cinclus)