Belukha (delfiini) - kuvaus, elinympäristö, elämäntapa

Mikä on valas - valas tai delfiini? Tietoja tästä eläimestä menee valtava määrä legendoja. Jotkut lähteet sijoittuvat delfiinien joukkoon ja nyökkivät ulospäin. Toiset kutsuvat jatkuvasti valaan, väittäen, että se on valtavan kokoinen! Valkoisella valaalla on siis kaksi nimeä - "laulava valas" ja "polaarinen delfiini".

Kuvaus ja ulkonäkö

Belukha - viittaa Narwalin perheen nisäkkäisiin, hampaiden valaiden alalajeihin, mutta usein niissä paikoissa, joissa he asuvat, he pitävät sitä delfiininä. Kolme lajia asuu Venäjän alueella - Kaukoidässä, Kara ja Valkoinen meri belugas.

Suuri eläin on enintään 6 metriä pitkä ja painaa noin 2 tonnia. Naiset ovat hieman pienempiä.

Väri muuttuu vuosien varrella - vastasyntyneillä eläimillä korin väri on sininen-musta, vuoden kuluttua siitä tulee paljon pehmeämpi, muuttuu harmaaksi tai sinertävän harmaaksi, kun eläin muuttuu seksuaalisesti kolmesta viiteen vuoteen, sininen muuttuu haalistuneeksi ja häviää, beluga-valkoiset muuttuvat täysin valkoisiksi (koska ja kutsu heitä niin). Tämä väri pysyy ikuisesti.

Pää on pieni, mutta suuri otsa nousee siihen. Monet valaat eivät osaa pyöriä päänsä, koska nikamat ovat yksi kokonaisuus - yhdistyvät toisiinsa. Ja valasvalassa ne erotetaan rustolla, joten valas voi kääntää päänsä tarvittaessa. Kasvojen lihakset ovat hyvin liikkuvia ja usein näyttää siltä, ​​että kasvot ilmaisevat tunteita - iloa, iloa, halveksuntaa tai paheksumista.

Pectoraaliset evät eivät ole kovin suuria, soikea. Dorsal fin beluga ilman. Koska näiden yksityiskohtien joukossa tämä yksityiskohta voi olla tarpeeton ja häiritsee.

Iho on hyvin paksu (enintään 2 cm) ja kestävä, sen alla on rasvakerros, joka joskus saavuttaa jopa 15 senttimetrin paksuuden, joka toimii eläinten lämpöeristeenä.

Luontotyyppi, luonto

Beluga asuu Jäämeren merillä ja Kaukoidän vesillä, asuu Pohjois-Amerikan rannikolla, lähellä Grönlannin rannikkoa. Laji jakautuu Beringiin, Okhotskiin, Valkoisiin meriin, joskus kalakanta tulee Itämerelle. Vuotojen sattuessa se saavuttaa joskus Lena, Yenisei ja Ob-joet, ui useita kilometrejä niihin, mutta palaa aina merelle - siellä on paljon enemmän kalaa ja ruokaa. On näyttöä siitä, että tämän eläimen erillinen väestö asuu St. Lawrence -joella.

Elämäntapa

Belugas ovat gregarious-eläimiä. Parvi koostuu ryhmistä. Ryhmät ovat erilaisia ​​- yhdessä naaras ja hänen jälkeläisensä voivat elää toisessa - useissa aikuisissa miehissä. Valkoisten valaiden koko elämä - kausivaihtelut, vuodenajasta riippuen.

Talvikaudella, kun rannikkoosa lyö jään, belugas menee meren syvyyteen, jossa on vähemmän jäätä ja siellä on jäädyttämättömiä alueita, joilla voit uida ja saada tuoretta kalaa. Jos pakkanen on erittäin vahva, siirry eteläisille alueille. Keväällä he palaavat lähemmäs rannikkoa.

Belugas, kuten muutkin delfiinit, ovat hyvin sidoksissa paikkaan, jossa he ovat syntyneet, ja palaavat sinne joka vuosi.

ruoka

Valkovalaiden ruokavalio on hyvin rikas, mutta tärkein ruokalaji on karja, jossa on karjaa - turska, silli, kampela, tonnikala, villapaita. Erityisesti rakastaa lohta - valmiina tähän kalaan uimaan missä tahansa. Lohen tavoittelussa beluga ui usein jokiin.

Kalojen pyynti- ja pyyntitapa on todella valas: vesi saaliin kanssa imetään, ruoka niellään ja vesi poistetaan takaisin valtamerelle.

Belugas ovat erinomaisia ​​metsästäjiä, ja ruoka saadaan keräämällä ryhmään 4-5 yksilöä. Tällaisten yhteisten ponnistelujen avulla eläimet ajavat saaliin pienille alueille, joissa ne pyytävät sitä. Kalojen lisäksi monenlaisia ​​matoja, äyriäisiä, nilviäisiä käytetään ruokana.

Kasvatus ja lapset

Miesten sukupuoli kypsyy 7 vuotta, naiset paljon aikaisemmin 4 vuotta. Parittelu kestää elinympäristöstä riippuen - huhtikuun puolivälistä kesäkuuhun. Rakkauden iloista yleensä rannikolla valitaan rauhallisia paikkoja. Parittelupelien aikana miehet taistelevat kirjaimellisesti naaraiden huomion puolesta ja järjestävät todelliset taistelut vedessä. Nainen kumppanina valitsee voittajan ja sitten paritetaan.

Raskaana olevat naiset muodostavat ryhmiä, joissa heillä on koko raskausjakso, kunnes ne synnyttävät. Ne synnyttävät rannikkovyöhykkeellä lämpimillä vesillä. On yleensä yksi vauva syntynyt, vaikka joskus (mutta erittäin harvoin) on kaksoset. 13–14 kuukauden kuluttua syntyy pieni delfiini. Synnytykset esiintyvät hännän eteenpäin. Sen pituus jopa puolitoista metriä, syntynyt välittömästi valolle, vauva kelluu pinnalle ja ottaa ensimmäisen hengityksen. Äiti ruokkii suurta poikaansa (jopa 80 kilogrammaa syntymähetkellä) maidolla, ja hän tekee sen pitkään - yhdestä kahteen vuoteen.

Viholliset

Valasvalassa on vain kaksi luonnollista luonnollista vihollista. Vaarallisin vesi on tappajavalas. Peto on vahva ja nopea, ui paljon nopeammin kuin valas, joten ei ole mitään mahdollisuutta paeta siitä, koska se on kaukana rannikolta. Pääsääntöisesti tällaisissa vainoissa, kun tappava valaali vangitsee beluga-valas kärsii tappiosta ja siitä tulee uhri.

Toinen vihollinen on jääkarhu. Talvehtimisen aikana saalistajat saaliita valaavat valaita rannikkovesillä lähellä jääreikiä, ja kun valas nousee toisen elämää tuottavan ilman erän jälkeen, shaggy predator tappaa eläimen käpälänsä avulla, joka antaa itselleen rasvaisen, ravitsevaa ruokaa pitkään.

Toinen vihollinen voidaan kutsua mieheksi. Myrkyllisillä jätteillä, joita yritykset joutuvat valtameriin ja merivesiin, on huono vaikutus eläimiin. Tämän vuoksi pakkausten täytyy siirtyä hyvin pitkälle, jolloin eläimet vain jäädyttävät.

tottumukset


Belugalla on hyvä näkemys - he näkevät sekä veden alla että sen yläpuolella, mutta he haluavat navigoida vedessä ultraäänialueen antamien signaalien avulla - he palaavat paluukeholla, että he ovat edessä tai kalan koulun edessä. Mutta tämän lisäksi valkoiset valaat pystyvät tekemään jopa viisikymmentä erittäin kovaa ääntä: lintuja voi olla chirpingia, heiluttaa eri ääniä, huutaa, kiristää, viheltää, muut äänet muistuttavat murinaa. Äänet, kuten useimmat eläimet, toimivat ryhmän jäsenten välisessä kommunikoinnissa. He oppivat käyttämään mimikryä samaan tarkoitukseen.

sulkasato

Keväällä belugas alkaa kaatua - vanha iho putoaa niistä ja korvaa sen uudella. Murtumisen prosessissa esiintyvät vangit ovat erittäin aktiivisia - ne hiipivät kuivalle maalle ja hankaavat rannikkokiviä ja kiviä vastaan ​​ja auttavat ihoa kuoriutumaan. Se liukuu suuria laastareita.

Mies ja valkoinen valas

Valkoisten valaiden siirtyminen samoilla reiteillä, koska valaiden valaat ovat muuttuneet tavalliseen tapaan, saivat valaanlihan metsästäjille helpon saaliin. Eläimet ajettiin mataliin, joista ne jaettiin. Samanlaisen julmalla tavalla tuhansia näistä henkilöistä tuhoutui. Tai he käyttivät muita menetelmiä - esimerkiksi ne estivät liikkumisen verkkoilla ja verkoilla. He metsästivät, koska valaat olivat kuuluisia pehmeästä lihasta, vahvasta kestävästä ihosta, korkealaatuisesta valasöljystä ja niin sanotusta valaanpunasta.

Nykymaailmassa metsästys on kielletty, eläin on merkitty punaiseen kirjaan.

Muiden valaiden valkoisen valaan erot

  1. Belukia voidaan valmistaa ja kouluttaa. Mitä ihminen käyttää, luomalla delfinaareja, joissa delfiinit elävät mahdollisimman lähellä luonnollista ympäristöä. Kouluttajien avulla he oppivat erilaisia ​​temppuja ja järjestävät esityksiä. Heille opetetaan myös vedenalaista valokuvausta, joka auttaa arktisen alueen etsinnässä.
  2. Belugas eivät ole vain hyviä metsästäjiä, vaan myös erinomaisia ​​sukeltajia. Vain veden alla paljon näitä valaita ei voi viettää - enintään 10-15 minuuttia. Heidän täytyy nousta muutaman minuutin välein pintaan, jotta ne varastoidaan toiseen ilmaan.
  3. Normaalin elämän ylläpitämiseksi aikuisten belugien tulisi syödä vähintään 15 kilogrammaa ruokaa päivässä.
  4. Joskus beluga-valaat joutuvat jäätyyn, mutta jään ollessa enintään 7 cm paksu, eläimet helposti puristavat sen vahvalla selällä.
  5. Belugas siirtyy kollektiivisesti ja kerää kolonioihin, toisinaan valtaviin - jopa tuhat henkilöä.
  6. Belugas voi uida paitsi vatsassa kuin useimmissa kaloissa, mutta myös takana. He saavat myös hyvää pyrstöä eteenpäin.
  7. Nopeus, jolla valkoinen valas yleensä ui, on 4-10 kilometriä tunnissa. Mutta pelätty valas kehittää paljon suurempaa nopeutta - jopa 22 kilometriä tunnissa.
  8. He elävät luonnossa 30-35 vuotta, mutta delfinaareissa tämä aika on pidempi 5–10 vuotta.

Usein näitä valaita kutsutaan "merikanaviksi", koska he pystyvät laulamaan ja tekemään erilaisia ​​ääniä. Samasta syystä ilmaisu "belug beluga" meni.

Video: valkoinen valas (Delphinapterus leucas)