Kit Finale - kuvaus, elinympäristö, elämäntapa

Finvala on nisäkäs, joka kuuluu valaiden järjestykseen. Ne kuuluvat valasvalaan. Höyhenet ovat hyvin suuria eläimiä. Ne ovat planeetan toiseksi suurimmat, toisin kuin sininen valas. Lajin edustajat voivat kasvaa yli 27,3 m. Niiden paino voi olla noin 70 tonnia tai enemmän.

ulkomuoto

Nämä valtavat nisäkkäät kasvavat keskimäärin jopa 20 m. Niiden paino vaihtelee 40–70 tonnin välillä, ja niiden koko riippuu yleensä elinympäristöistä. Etelä-pallonpuoliskolla elävät henkilöt eivät yleensä kasva yli 20 metriä. Niillä valailla, jotka asuvat pohjoisessa ja arktisella alueella, voi olla yli 25 metrin dina. Naisten ulkonäkö on melkein erottamaton naisista. Molempien sukupuolten aikuisilla on lähes sama paino ja koko. Joskus naaraiden ruumis on hieman pidempi.

Tärkein ero tämän lajin edustajien välillä muista valaista on niiden epäsymmetrinen väritys. Alaleuan alueella ne ovat valkoisella värillä oikealla puolella. Ja vasemmalla - tummempi. Näissä eläimissä hännän pohja on suunnattu ylöspäin. Selkäreuna on kaareva häntä kohti. Tavallisesti sen pituus on noin 50 cm, ja pään päissä on tasainen pää. Se on noin 1/5 eläimen koko kehon pituudesta. Syömisen aikana nämä valaat laajentavat suuta. Niiltä on paljon taittumia napasta alaleuan. Heidän vuoksi suu laajenee. Lisäksi ruoan syömisen ansiosta vesi kulkee suun kautta. Pienen saaliin sieppaamiseksi ja poistamiseksi valas käyttää viikset. Finvaleissa se koostuu useista sadoista levyistä.

Missä asuu

Tämän lajin edustajat löytyvät kaikista planeettamme valtameristä. He asuvat avomerellä ympäri maailmaa. Kesällä ja keväällä jotkut väestöt haluavat siirtyä viileämpiin vesiin. Syksyn aikana väestö palaa lämpimään veteen, jossa leuto tai trooppinen ilmasto vallitsee. Koska maanpäällisen pallonpuoliskon vuodenaikojen aika ei ole sama, etelä- ja pohjoisen leveysasteiden populaatiot elävät vuorotellen päiväntasaajan ympärillä. Ne eivät leikkaa toisiaan. Jotkut valaiden ryhmät eivät siirry. Koko vuoden ajan he ovat samalla alueella. Kesällä Tyynenmeren pohjoisosassa asuvat henkilöt uivat Chukchinmerelle. Myös tällä hetkellä ne löytyvät Alaskanlahdelta ja Kalifornian rannikolta. Talvella he elävät Filippiinien, keltaisten ja japanilaisten merien alueella.

Atlantin valtameren pohjoisosassa lajien edustajat asuvat lähellä Pohjois-Amerikan rantoja sekä Islannin ja Norjan ympärillä. Monet heistä Grönlannin rannikolla. Talvella he elävät kaikkialla Meksikonlahdesta Espanjaan sekä Norjan etelärannikolle.

Ne eteläisen pallonpuoliskon asukkaat muuttavat jatkuvasti. Suurin ja vanhin heistä yleensä ui pitkälle etelään.

Finvalovin elinympäristö - tämä on sekä polaarisen että leuto ilmasto. Joskus ne löytyvät trooppisista meristä. Finwales elää rannikkovesillä, joissa syvyys on vähintään 200 m.

ruoka

Ruoka finvalovin perustana on maailman valtamerien pieni asukas. Tämä voi olla kalmari, erilaisia ​​kaloja ja äyriäisiä. Ne uuttavat ruokaa vedestä suodattamalla.

käytös


Höyheniä pidetään yhtenä valaiden keskuudessa. He asuvat ryhmissä, jotka edustavat 7–10 yksilön perhettä. Siirtymisen aikana tai lähellä ruokinta-aluetta he voivat koota suurempiin ryhmiin - noin 250 yksilöä. Keväällä ja syksyllä he haluavat siirtyä viileämpiin vesiin. Syksyllä he palaavat tavanomaisiin elinympäristöihin, joissa pariutuminen tapahtuu. Suomalaiset ovat tunnettuja nopeudestaan. Merinisäkkäiden joukossa ne ovat nopeimpia. Joskus ne saavuttavat jopa 25 mph nopeudet. Veden alla, he voivat pysyä 15 minuuttia, sukeltamalla 250 metriä syvälle.

Miehet pystyvät tekemään hyvin pieniä ääniä. Tällaiset matalat taajuudet pystyvät toistamaan vain joitakin eläimiä koko planeetalla. Vokaalisointi on Finvalin tärkein viestintätapa. Tämä on tyypillistä muille valaslajeille. Äänien taajuus on 16-40 Hz. Ihminen ei voi kuulla niitä.

kopiointi

Tutkijat viittaavat siihen, että nämä eläimet ovat monogamisia, ja jalostuskauden aikana he löytävät parin. Havaittiin, että tällä hetkellä heille oli ominaista kiihkeys. Mies alkaa harjoittaa naarasta, samalla kun julkaistaan ​​erilaisia ​​matalataajuisia ääniä. Nämä äänet ovat samanlaisia ​​kuin ryhävalas. Mutta ne ovat monimutkaisempia. Yhden tutkimuksen tuloksena havaittiin, että vain tämän lajin miehet voivat päästää tällaisia ​​alhaisia ​​ääniä. Finvallit käyttävät matalataajuisia ääniä, jotta ne voidaan levittää mahdollisimman pitkälle vesipylvääseen. Nainen voi kuulla heidät, vaikka he ovat hyvin kaukana. Etsi ja kuule toisiaan heille on erittäin tärkeää, koska heillä ei ole tiettyjä parittelupaikkoja. Jos haluat löytää toisensa, he tarvitsevat tällaisen tavan kommunikoida etäisyydellä.

Yhdistäminen sekä jälkeläisten syntyminen maailmaan kuuluvat syksyn viimeiseen kuukauteen ja talven alkuun. Tänä aikana populaatiot elävät lämpimässä vedessä. Raskaus voi kestää 11 kuukautta tai hieman kauemmin. Nainen tuottaa jälkeläisiä 2-3 vuoden välein. Yleensä on syntynyt 1 vasikka. Joskus on 2, mutta tässä tapauksessa jälkeläiset ovat hyvin heikkoja, ja usein kuolee. Ennen uutta paritusta naarasfinaali lepää kuusi kuukautta. Jos jalostuskauden aikana hän ei tullut raskaaksi, hän lepää noin 6 kuukautta.

Lajin edustajat saavuttavat seksuaalisen kypsyyden 4-8 vuoteen. Samalla miehet kasvavat 18,5 metriin ja naiset lähes 20 metriin, mutta heidän ruumiinsa on enintään 22–25 vuotta. Tässä iässä yksilöiden fyysinen kypsyys tapahtuu. Noin kuusi kuukautta naaras ruokkii poikansa maitoon. Pieni raakaöljy ei voi imeä äidin maitoa tavalliseen tapaan, joten äiti pistää sen suuhunsa. Tällöin se vähentää sen nippelin reunalla sijaitsevia pyöreitä lihaksia. Ruokinta tapahtuu koko päivän 10-12 minuutin välein.

Keskimäärin tämän lajin edustajat elävät noin 95 vuotta. Mutta jotkut ihmiset voivat elää jopa yli 100 vuotta.

Viholliset


Aikuisilla ei ole luonteeltaan vihollisia. Mutta 20. vuosisadan ensimmäisellä puoliskolla näitä valaita metsästettiin armottomasti ihmisillä, jotka toivat lajin lähes kokonaan sukupuuttoon. 50-luvulla he saivat vuosittain noin 10 tuhatta ihmistä. Nuorista ihmisistä tulee joskus suurten saalistajien uhreja. Heitä hyökkäävät tappajavalaat. Mutta koska finvala elää yleensä ryhmissä, vanhemmat yksilöt suojelevat heitä.

Finvalien osuus ekosysteemiin on, että ne kuluttavat planktonia suurina määrinä. Monet loiset elävät kehoistaan. Nämä ovat erilaisia ​​taloja, matoja ja myös nilviäisiä.

Taloudellinen arvo

Ihmiset ovat metsästäneet nämä valaat vuosisatojen ajan. He käyttivät kaikkia ruumiinosia, jotka olivat ruoka, polttoaine ja jopa rakennusmateriaalit. Negatiivinen taloudellinen rooli ihmiskunnalle finvaly ei pelaa.

Turvallisuus

Finvalovin liiallinen tuhoaminen johti siihen, että nykyään niiden lukumäärä on vähentynyt merkittävästi. Ne tuhoutuivat erityisen aktiivisesti 20-luvulla, jolloin he alkoivat käyttää nykyaikaisia ​​valaanpyyntiteknologioita. Tämän seurauksena finvalov-populaatio oli kiinni lähes kokonaan.

Nämä eläimet törmäävät usein aluksiin, jotka ovat vakavasti loukkaantuneet. Useimmiten tämä tapahtuu Välimeren vesillä. Tällöin tällaiset tapaukset ovat pääasiallinen vaalien kuolinsyy. Yhdysvaltojen itärannikolla vuosina 2000–2004 todettiin viisi tällaista yhteenottoa, jotka johtivat eläinten kuolemaan. Joskus valaat kuolevat kalaverkkoilla.

Vuodesta 1976 lähtien kalastaminen pohjoisessa Tyynellämerellä ja koko eteläisellä pallonpuoliskolla on kielletty. Kansainvälinen valaanpyyntikomissio hyväksyi tämän kiellon. Kielen tarkoituksena on palauttaa finvalovin määrä. Atlantin pohjoisosassa metsästys lopetettiin vasta vuonna 1990. On huomattava, että Grönlannissa asuvien alkuperäiskansojen kohdalla näiden valaiden kalastukseen on poikkeuksia. Islannissa ne alkoivat jälleen pyydystää vuonna 2006 teollisessa mittakaavassa ja vuonna 2005 Japanissa tieteellisiin tarkoituksiin.

Video: valas fin (Balaenoptera physalus)